Data

Рецепт приготування „Бігоса”

Якщо звернутися до google з питанням – «що таке бігос», то отримаємо таке визначення – «страва польської, литовської, білоруської й української кухонь, тушкована капуста зі свининою, шинкою, корейкою, шпиком, ковбасою. Основний овочевий компонент — капуста (свіжа та квашена)». Отже, вже з вище написаного цікавість до даної страви закрадається в душу. Кількість способів приготування бігосу немала і в кожному з них є своя родзинка, яка змінює відтінки смаку в залежності від доданого інгредієнту.

Сьогодні розповімо Вам один з переписів приготування цієї неординарної страви, а ви в свою чергу не спиняйтесь і вносьте щось своє.

Необхідні для приготування інгредієнти:

  • 600г свіжої капусти;
  • 500г квашеної капусті;
  • 250г яловичини;
  • 250г телятини (свинини);
  • 200г копченої ковбаси або інших копченостей;
  • 1 морквина;
  • 1 цибулина;
  • 2 ст.л. томатної пасти або соусу (необов’язково);
  • невелика жменька чорносливу (~ 50г);
  • 1 яблуко;
  • 0,5 ст.л тмину (за смаком);
  • 0,5-1 ст.л. майоран;
  • 150мл. білого сухого вина або води;
  • Сіль, перець за смаком
  • Олія

Почнімо готувати!

В розігріту вогнестійку каструлю, змащену олією, викладаємо промите і нарізане кубиками м’ясо. Обсмажуємо на помірному вогні. Після того як випарується рідина солимо і додаємо натерту моркву і нарізану цибулю. Вимішуємо та обсмажуємо, не даючи ні в якому разі підгоріти нашим продуктам.

Через 3-5 хвилин додаємо ковбасу, нарізану кубиками. Через хвилини три заправляємо цю всю красу томатною пастою, змішаною з вином або простою водою. Додаємо кмин, сіль та решту спецій.

Свіжу білокачанну капусту дрібно шинкуємо та додаємо до м’яса. Після цього додаємо квашену капусту і тушкуємо на невеликому вогні не менше 40 хвилин, періодично помішуючи.

Після вказаного часу знімаємо пробу, вразі необхідності підсолюємо.

Беремо промитий чорнослив, ріжемо на кусочки і додаємо до практично готової страви, слідом натерте в пюре яблуко. Все перемішуємо і закриваємо кришкою, тушкуючи на невеликому вогні ще хвилин 10-15.

Ось і наш бігос готовий! Подавати можна як самостійну страву або ж як ситну закуску.

І наостанок знайте, цікавою особливістю бігоса є те, що він як і український борщ з кожним днем стає ще смачнішим, тому смак Вашої страви з кожним днем буде розкриватись по-новому.

Смачного Вам!