Дата

Масляна в Польщі та в Україні, що куштують

Масляна - Млинці з ікрою

Свято Масляної припадає на останній тиждень перед початком Великого посту. В цей час ми стараємось підготувати наші оселі і душі до світлого свята – наводимо лад в думках, позбуваємось від старих непотрібних речей, прощаємо і просимо прощення.  Основною ж стравою тижня є млинці з різноманітними начинками.  В напруженому робочому графіку, на жаль, не завжди вистачає часу для їх приготування, але це не привід  відмовлятися від традицій! Ресторанно-готельний комплекс «Краків» під Києвом з радістю пригостить Вас смачними млинцями, в меню ресторану є як солодкі млинці так і з рибою та м’ясом.

Цього року Масляна припадає на 4-10 березня, на сам початок весни, отже це чудовий привід виїхати за місто в затишний ресторан в оточенні лісу і спробувати не лише смачнющі млинці, а ще й відкрити шашличний сезон, адже на території комплексу розташовано декілька альтанок з мангалами. Масляна – це веселе свято з гуляннями і рідними поруч, то ж зустріньте його незабутньо!

Традиції святкування Масляної в Польщі

Масляна в Польщі дуже схожа на нашу, основний день святкування припадає на так званий Жирний четвер – Tłusty czwartek (того року це 28 лютого). За традицією в цей день поляки організовують гучні гуляння, влаштовують ярмарки, випікають млинці та пампушки. Саме пампушки є основною стравою свята. Колись це були не солодкі пампушки, а пампушки зі шкварками, ще й смажені в розтопленому смальці, мабуть, звідти і пішла назва «жирний». Сьогодні ж за традицією коштують переважно солодкі пампушки з різноманітними начинками, основною з яких є варення з рожі, також традиційними ласощами в цей день є faworki. Рецептом останніх ми вже ділились раніше, сьогодні ж ресторан «Краків» пропонує приготувати традиційні польські пампушки.

Необхідні для приготування інгредієнти:

Масляна

  • 600 г борошна;
  • 50 г масла;
  • 50 г цукру;
  • 2 яйця;
  • 1 жовток;
  • 2 пачки ванільного цукру;
  • 250 мл. молока;
  • 50 г дріжджів;
  • варення для начинки;
  • цукрова пудра для присипки.

 

В тепле молоко додайте цукор, дріжджі та три ложки борошна, перемішайте і дайте постояти хвилин 15, поки тісто не “оживе”. Потім додайте решта інгредієнтів (масло попередньо необхідно розтопити). Тісто добре вимішати, щоб не прилипало до рук і було повітряним. Після цього накрити його рушничком і відставити в тепле місце, щоб підійшло. Сформувати з тіста пампушки і дати їм ще раз підійти. Після цього випікайте пампушки в розпеченій олії з двох боків (щоб форма пампушка була більш приплюснута, перед тим як кинути їх в олію, примніть кожен пампушок дощечкою).

Готові пампушки можна наповняти будь якою начинкою на Ваш смак, а також присипати пудрою.

Смачного!